Käenpesä

TUOTANTOTIEDOT

MTV 2004-2007

Osat
105 x 45′

Pääosissa
Maria Kuusiluoma, Turkka Mastomäki, Daniel Dewald, Leena Pöysti, Juho Milonoff, Jenny Dahlström, Väinö Weckström, Anneli Sauli, Janne Virtanen ja Lotta Lindroos.

Käsikirjoitus
Aleksi Bardy, Kaisa Pylkkänen, Miira Karhula ja Petri Repo & työryhmä.

Ohjaus mm
J-P Siili, Toni Laine, Taavi Vartia

Tuottaja
Tuula Jääskeläinen

Vastaava tuottaja
Teea Hyytiä

MTV3:n maanantaidraama on nykyaikainen Suuri Rakkaustarina ja kertomus suurkaupunkilaisesta yhdessä asumisen arjesta – pilke silmäkulmassa. Aleksi Bardyn ja Kaisa Pylkkäsen MTV3:lle kehittämä draamaa ja komediaa rohkeasti yhdistelevä sarja heijastaa nuorten aikuisten irrallisuuden, epävakauden ja aloilleen asettumisen välivaihetta. Sattuma heittää Kaisan ja polttareitaan viettävän Jussin yhteen kohtalokkaalla matkalla. Laivaonnettomuus johtaa lupaavan juristin ja tunnetun jääkiekkoilijan tuliseen rakastumiseen ja täydelliseen elämänmuutokseen. Unelma sitoutumisesta ja elämän alkamisesta toteutuu, mutta toisin kuin he suunnittelevat.

Yhteiseloon kruununhakalaisessa perintöasunnossa lennähtää viisi yksinäistä, joille jokaiselle riittää, että heillä on käytettävänään huone toistaiseksi. Heistä kukin elää jollain tapaa pidennettyä nuoruutta odotellen elämältä merkkiä alkaa. Jussin luottokaveri Traian on serbialainen psykiatri vailla lääkärinlupaa Suomessa. Kaisan sydänystävä Pirjo elää mahdottomassa kaukosuhteessa. Pete on pitkittänyt opintojaan, aikuistumistaan ja vastuun ottamista jo kolmenkympin rajapyykin pintaan. Käenpesän kuopus Julia haluaa pyyhkiä menneisyytensä ja rakentaa tyhjästä uuden identiteetin. Puhtoisen maalaispojan, Luukkaan maailma on jo valmis – tai oli ennen Käenpesää. Naapurissa asuvan eläkeläisen Elinan elämä on ollut yhtä odottamista jo 40 vuotta.

Sarja ei ole perinteisen mallin mukaisesti jatkuvajuoninen, vaan kukin jakso kertoo omat ehjät tarinansa. Vaikka hahmojen kehityskaaret etenevät myös jaksosta toiseen, aloitetut tarinat viedään aina päätöspisteeseen kunkin jakson lopussa. Eli katsoja ei putoa kelkasta, vaikka yksi jakso jäisikin välistä. Pyrimme kertomaan suuria, koskettavia tarinoita, jotka ottavat myös kantaa kysymyksiin uskonnosta, moraalista, oikeudesta, byrokratiasta, rasismista, inhimillisyydestä. Tarinat eivät aina ole todennäköisiä, mutta ne ovat mahdollisia. Tapahtuuhan todellisuudessakin absurdeja, arvaamattomia asioita, jotka kääntävät elämämme uuteen odottamattomaan suuntaan. Siinä mihin kotimainen draama yleensä lopettaa, Käenpesä jatkaa vielä kahdella kierteellä takaperin kerien ja pitää katsojan otteessaan hamaan loppuun asti ja lyö vielä kaupan päälle sekä kyyneleet että aidon naurun. Siitä pitää huolen peräänantamaton, lahjomaton, nuori, innokas ja tuore käsikirjoittajaryhmä.

Käenpesä kuvattiin Helsingin Konalassa 15. syyskuuta 2003 – 13. toukokuuta 2005