Operation Stella Polaris

TUOTANTOTIEDOT

Osat

FST 2003
4 x 52′

Käsikirjoitus
Charlotte Lesche

Ohjaus
Martin Söder

Pääosissa
Tobias Zilliacus, Carl-Kristian Rundman, Lars Svedberg, Rabbe Smedlund, Svante Martin, Margit Lindeman, Anu Sinisalo, Henrika Andersson, Linda Zilliacus, Lasse Pöysti, Niklas Groundstroem, Maria Sid, Anders Larsson, Antti Reini, Jonna Järnefelt, Bjørn Floberg (Norja) ja Ivan Matthias Petterson (Ruotsi).

Tuottaja
Tuula Jääskeläinen

Vastaava tuottaja
Teea Hyytiä

Mikael Bergman, menestyvä lakimies menettää avioeron myötä lapsensa huoltajuuden lapsen äidille joka päättää lähteä lapsen kanssa Yhdysvaltoihin epämääräisen uskonlahkon huomaan. Mikael joutuu erään uskonlahkon kanssa tekemisiin myös työelämässä: hänen eteensä tulee kummallisia tapauksia, joissa nuoret naiset ovat luovuttaneet asuntojaan lahkolle, jättäneet perheensä, työpaikkansa tai opintonsa – ja kadonneet kuin maan alle.

Uskonlahkon pyrkimykset eivät kuitenkaan ole niin puhtaat kuin nuorille naisille on uskoteltu. Taustalla on ihmiskohtaloista täysin piittaamaton yritysrypäs, joka sijoittaa hyväuskoisilta huijaamansa omaisuuden osakekauppoihin. Yhä useammin hämärät osakekaupat, yhtiömuutokset ja lopulta jopa murhat viittaavat lahkon kantavaan voimaan ja “oppiäitiin” Gudrun Engbergiin, jossa yhdistyvät kylmänkova liikenainen ja taitava aivopesijä.

Sekä Mikael Bergmania että myöhemmin myös Suomen ja Ruotsin viranomaisia kiinnostavat osakekaupat viittaavat sodanjälkeiseen aikaan, vuoteen 1944,  jolloin Suomen  valtion salainen arkisto siirrettiin turvaan Ruotsiin. Monimutkaisen selvitystyön jälkeen selviää, että arkistomateriaalin siirto “Operaatio Stella Polaris”  on syynä sekä osakekauppoihin, hämäriin kuolemiin että uskonlahkon kyseenalaisiin toimiin. Mutta mitä  Stella Polaris todella piti sisällään? Ja mitenkä uskonlahkon toimet sekä tehdyt osakekaupat liittyvät historiaan?

Lahko ei Gudrun Engbergin johdolla kaihda keinojaan päämääriensä saavuttamiseksi vaan on valmis mitä julmimpiin tekoihin. Kaikki liikaa tietävät joko katoavat salaperäisesti tai kuolevat. Silmukka lahkon ympärillä kiristyy ja nuoret naiset alkavat epäillä lahkon toimien uskottavuutta.

Selvittäessään uskonlahkon toimia Suomessa, Mikael joutuu kohtaamaan oman lapsensa kohtalon ja ymmärtää, että avioliitossa olisi voinut käydä myös toisin. Ehkä entisellä vaimolla oli syy paeta lahkon suljettuun maailmaan välttääkseen ne tosiasiat, joista ei avioliiton aikana koskaan puhuttu. Toivo oman lapsen takaisin saamisesta syntyy, kun Mikael tunnustaa itselleen avioliitossa tekemänsä virheet. Menneisyyteen joutuvat katselemaan myös ne lahkolle lapsensa menettäneet vanhemmat, joiden oma toiminta  vanhempina ei aina kestä päivänvaloa.